Skip to main content

Kinderen zijn de boeren, leraren en artsen van de toekomst en kunnen hun leven en dat van anderen in hun dorp veranderen. Als een kind zich in de eerste levensjaren niet goed ontwikkelt, loopt het een achterstand op die niet meer in te halen is. Om dat te voorkomen is een goede start van levensbelang! Daar zet Red een Kind zich voor in.

Hoe Red een Kind werkt aan een goede start? Bekijk het in dit filmpje (2 min.) uit Oeganda:

“Als ouder is het geluk van je kinderen jóuw geluk. Dat ervaar ik zelf ook als moeder. Graag zet ik me dagelijks in om de situatie waarin kinderen opgroeien te verbeteren. Ik adviseer en train onze partnerorganisaties over het ontwikkelen, beschermen en betrekken van kinderen. Daar is door de jaren heen gelukkig steeds meer aandacht voor gekomen, zodat kinderen écht kunnen profiteren van de onze hulp.

Als ik achter mijn laptop zit, voelt de reden voor ons werk soms ver weg. Maar als ik de projecten bezoek, ervaar ik weer hoe we samen met de dorpsbewoners de schouders eronder zetten om voor kinderen een verschil te maken. En dat is hard nodig, want dagelijks krijgen ze te maken met grote problemen als honger en ziekte. Ouders zijn te druk met overleven en hebben geen tijd en aandacht voor de ontwikkeling van hun kinderen.

“Ubuntu: Ik ben omdat wij zijn.”

Toch zijn ouders de motor achter die ontwikkeling. Bewustwording is de eerste stap in de goede richting: we leren ouders dat aandacht voor Early Childhood Development niet alleen goed is voor het kind, maar ook voor het gezin en de dorpsgemeenschap. Het vraagt om investering van tijd en geld, maar betaalt zich later terug omdat kinderen gezonder zijn en beter opgeleid. Het enige wat Red een Kind hoeft te doen, is ouders bewustmaken van hun mogelijkheden. Zo kan een klein zetje in de rug al genoeg zijn!

Soms denken we dat wij ouders daar iets moeten leren, maar blijkt dat het ook andersom is. Wij zijn verleerd om dicht bij elkaar te leven. Wat mooi om te ervaren dat de mensen in de dorpen waar we werken veel meer verbonden zijn. Kinderen zorgen voor hun jongere broertjes en zusjes en (groot)ouders werken samen om verder te komen. Ze leren veel van elkaar en komen samen verder omdat ze niet alleen voor zichzelf gaan. ‘Ubuntu’ noemen ze dat: ik ben omdat wij zijn. Daar kunnen wij nog wat van leren!”

Marga is moeder van een zoon en twee dochters en werkt als Advisor Child Development bij Red een Kind.


Dit artikel is onderdeel van het magazine Kind. Meer weten?
Vraag hier het magazine gratis aan.

Beeldrechten:
Art van Grondelle
Hester de Rooij
Tanja van Lummel
Jan Willem den Bok
Marjan van der Lingen
Qroost Beeldmakers
Ramon Sanchez Orense
Stephan Jansen Fotografen

Redeenkind.nl
InZine • BladenMakers.nl