Skip to main content

Mijn luxeleven heeft een prijs

Wat doet klimaatverandering met gezinnen in armoede? Medewerker Aafke bezocht in Malawi het dorpsprogramma van Red een Kind om dat uit te vinden.

Het kleine meisje dat naast me zit, glimlacht verlegen. Met haar mooie bruine ogen kijkt ze naar me op. “Nsima met bonen,” antwoordt Theresa op mijn vraag wat haar favoriete maaltijd is. “Heb je dat vandaag ook gehad?” vraag ik. Ze schudt haar hoofd. “Mango,” fluistert ze zacht. Haar vader en moeder zitten ook op het matje voor het huis. Een zusje van Theresa hangt op de schoot van haar moeder. De ouders vertellen me dat hun oogst is mislukt. Grote droogte en heftige regens hebben ervoor gezorgd dat er weinig overbleef van de maïsplantjes op hun veld.

Klimaatverandering: dat onderwerp kon me maar niet écht raken. Het was iets ver van mijn bed, iets waar wereldleiders misschien mee bezig waren, maar ik in geval niet. Wat had ik er mee te maken?

Het moment dat ik op die bodem van een drooggevallen rivier stond in een van de projectgebieden van Red een Kind in Malawi, veranderde er iets in mij. Nog nooit had ik zo concreet gezien wat klimaatverandering doet. Een hele rivier die opgedroogd is: ónvoorstelbaar! Hoe zou het zijn als dit de IJssel of de Maas was. Als er nergens meer water in de buurt was om te drinken of het land mee te besproeien? Het zou een nationale ramp zijn.

In Malawi kwam ik erachter dat klimaatverandering niet zomaar een begrip is. Het is een zaak van leven en dood. In Nederland merk ik daar niet zoveel van, maar in Malawi hebben mensen honger. Mensen zoals ik. Vrouwen die mijn vriendinnen hadden kunnen zijn, vechten elke dag om rond te komen. Soms blijkt die strijd te zwaar en sterft een kind van de honger. In gesprek met klimaatdeskundigen kwam ik tot de schokkende ontdekking dat ik daar medeverantwoordelijk voor ben. Mijn luxeleven heeft een prijs en meisjes als Theresa betalen de rekening daarvan.

Bekijk hier het filmpje dat tijdens de reis werd gemaakt:

Met Reinier van de Berg sprak ik erover wat ik kan doen om klimaatverandering tegen te gaan. Hij vertelde me: “Klimaatverandering wordt veroorzaakt door een teveel aan CO2 in de lucht. CO2 heeft als eigenschap dat het warmte vasthoudt. Historisch gezien ligt CO2 opgeslagen in de bodem in de vorm van olie, kolen en gas. In een relatief korte tijd halen we nu al die CO2 uit de aarde. Voor brandstof voor de auto, Maar ook voor bijvoorbeeld plastic tassen of de productie van vlees. Het gevolg? De aarde warmt op. Om klimaatverandering tegen te gaan moeten we zorgen dat er niet meer CO2 in de lucht komt én de CO2 die al in de lucht zit zuiveren.”

Hoe we klimaatverandering tegen kunnen gaan? Zeven tips!

  1. Zoek uit hoe verantwoord jouw energieleverancier nou eigenlijk is. Ga voor groene stroom!
  2. Haal de tegels uit je tuin en plant bloemen en bomen. Alles wat bloeit, zuivert de CO2 die al in de lucht zit.
  3. Let in de supermarkt erop dat je niets koopt waar onnodig veel verpakking omheen zit. Zo zorg je voor minder afval.
  4. Als je op reis gaat, compenseer je vliegticket dan door te investeren in de aanplant van bomen. Red een Kind maakt deze keuze ook!
  5. “Heb ik nu écht een nieuwe eettafel nodig?” Soms kan iets nog wel een jaartje langer mee. Consuminderen: zo’n naar woord is dat ook weer niet… Goed voor het milieu én je portemonnee.
  6. Ga elke maandag en vrijdag op de fiets naar je werk; is ook nog eens heel gezond!
  7. Alles start met inzicht. Test op internet hoe groot je ‘ecologische voetafdruk’ is. Hoeveel aardbollen hebben we nodig als iedereen zou leven zoals jij?

Dit artikel is onderdeel van het magazine Kind. Meer weten?
Vraag hier het magazine gratis aan.

Beeldrechten:
Art van Grondelle
Hester de Rooij
Tanja van Lummel
Jan Willem den Bok
Marjan van der Lingen
Qroost Beeldmakers
Ramon Sanchez Orense
Stephan Jansen Fotografen

Redeenkind.nl
InZine • BladenMakers.nl